Vatten har en mängd fantastiska egenskaper som vi alla förlitar oss på i vardagen. En av de mest användbara områdena i hemmet är just att göra saker och ting rena, från oss själva och våra kläder till golv och möbler.

Anledningen bakom vattens förmåga att rengöra saker och ting ligger i att det är ett utmärkt lösningsmedel. Vilket betyder att allt som är hydrofiliskt (som betyder ungefär ”vattenälskande”) löses upp i vatten. Och en hel del av den smuts som vi får på oss själva och våra saker är ju hydrofiliskt.

Rengöring av olika saker är en enorm industri idag. När det exempelvis kommer till kläder har vi olika verktyg att använda tillsammans med vatten för att anpassa tvätten till materialet som ska rengöras. Och även butiker som Sportamore, som säljer kläder och inte rengöringsmedel, ser även till att informera om hur man tvättar dem på bästa sätt. Vikten att av tvätta saker rätt har helt klart nått ut till allmänheten som aldrig förr.

Som vi alla dock vet är vatten inte ensam i rengöring. Tvål har varit vattens kompanjon i rengöring sedan väldigt långt tillbaka i historien och det fungerar så bra tillsammans på grund av hur de reagerar tillsammans på en molekylär nivå. Ena änden av tvålens molekyl är hydrofilisk medan den andra är hydrofobisk. Den hydrofobiska delen vänder sig därför utåt från vattnet och kan dra till sig smuts som annars inte löses upp bara i vatten. När tvålen sköljs bort tar den med smutsen på vägen.