Vatten är ett krav för liv som vi känner till det. Till och med våra består av omkring 60% vatten. Vi människor behöver vatten för att en mängd olika funktioner ska fungera normalt. Och när vi inte får i oss tillräckligt med vatten märker vi snabbt av det på ett eller annat sätt.

Det finns goda anledningar till varför vi alltid rekommenderas ta med oss vatten när vi ger oss ut till platser där vi inte har samma tillgång till det som hemma. Även om du bara är ute på en cykeltur ute i naturen bör du se till att du kan ta med ditt eget vatten. Vid alla sorters fysisk aktivitet förbrukar kroppen vatten snabbare än normalt och intaget måste därför också öka för att kroppen inte ska bli uttorkad.

Du kan lista ut många funktioner vatten har i kroppen om du bara tänker efter. Men det finns mest troligt många funktioner du inte visste om var direkt beroende av vattnet vi får i oss. Vatten hjälper bland annat matsmältningen och studier har bekräftat att om du dricker vatten innan, under och efter en måltid kommer kroppen lättare kunna bryta ned maten du ätit. I samma område hjälper vatten även till att absorbera näringsämnen från maten.

Vatten kan också bära med sig syre och näring genom hela kroppen. Att dricka tillräckligt med vatten varje dag förbättrar därför din cirkulation. Vad mer är vattnet vi har i kroppen faktiskt också en viktig del av stötskyddet för hjärnan, ryggraden och alla våra leder.

Studier har även visat att vår förmåga att koncentrera oss, hålla och vaken och lagra saker i korttidsminnet alla försämras av att vi inte har druckit tillräckligt med vatten. Trötthet, förvirring och även ångest har delvis en koppling till vätskenivån i kroppen.