Vatten är nödvändigt för liv. I Sverige har vi lyxen att ha bland världens bästa dricksvatten. Vi använder till och med vårt dricksvatten för att spola i toaletterna och bevattna trädgården för vi har tusentals sjöar att ta vatten från. Men våra reningsverk är inte anpassade för alla kemikalier och ämnen som vi spolar ned i avloppen via duschen, tvätten, köket och toaletten. Dessa ämnen kommer sedan ut i havet och påverkar miljön. Du kan hjälpa till att göra haven renare och vara snällare mot din egen kropp genom att byta ut skadliga produkter mot mer skonsamma. 

Byt ut ditt schampo och balsam

Skippa schampo och balsam som du köper på matvaruhusen eller från olika kedjor. De innehåller ofta sulfater och alkohol som inte är bra för ditt hår eller hårbotten. Samt att de kan innehålla kemikalier som inte skadar dig men liven i havet. Istället borde du använda produkter närmare naturen. Det finns exempelvis veganska hårprodukter i form av tvål som du använder precis som ditt vanliga schampo eller balsam. Under omställningsfasen kan håret kännas lite annorlunda, men till slut kommer håret bli lika lättkammat och återfuktat som tidigare (kanske till och med bättre!).

Eget sköljmedel

Sköljmedel innehåller en rad ämnen som är skadliga för haven. Du kan göra ditt eget sköljmedel där du själv väljer doft. Det är billigare än att köpa sköljmedel och tvättat kommer fortsättningsvis vara mjuk och väldoftande. Du blandar helt enkelt 1 del 24% ättika med 2,5 delar vatten. För doft kan du använda eteriska oljor, en handfull droppar räcker. Använd runt en matsked till varje tvätt och njut!

Bättre plastalternativ

Att värma mat i plastbyttor som sedan tvättas och återanvänds är lätt men det finns en risk att kemikalierna i plasten läker in i maten eller tvättvattnet. Nya plastmatlådor och som håller livsmedel är ofarliga, plaster frigörs inte av de temperaturer som mikron eller diskmaskin utsätter den förr. Det är dock inte samma garanti med äldre plastlådor eller när man använder plastlådor som inte är uttryckligen för livsmedel och uppvärmning. Rensa bort gamla plastlådor och välj bättre alternativ i glas och modern, miljövänliga plastlådor.