Ibland kan miljöproblem som världen tampas med kännas övermäktiga och våra ansträngningar för fjuttiga. Det ligger kanske en viss sanning i det påståendet då det kräver massiva förändringar från världens största länder för att man ska kunna åstadkomma en stor och permanent förändring. Men på vägen dit finns det en del som vi kan göra för att minska miljöpåverkan, här kommer några av våra bästa tips.

Grundvattennivåerna har minskat under det senaste decenniet och det är märkbart även i vårt land. Varma somrar och snöfattiga vintrar gjort att vissa kommuner har behövt införa bevattningsförbud under perioder under somrarna. Här finns en del som allmänheten kan göra för att minska trycket. Kanske kan du ta lite kortare duschar och stänga av vattnet när du tvålar in dig. Det går också att installera munstycken som fördelar vattnet bättre och minskar trycket på strålen. Att använda ekologiska rengöringsprodukter kan göra att du under sommaren kan tvätta dig i en sjö eller i havet. Men tänk just på vad det är för rengöringsprodukter som du släpper ut i naturen så att du inte bidrar till problem med haven i din önskan att leva mer naturvänligt.

Plast är något som vi visserligen är ganska bra på att hantera som avfall här i norden. Men framställningen av plast är sällan en verksamhet som gynnar vår miljö. Så kan du minska ditt plastanvändande så bör du göra det. Kanske kan du börja med att sortera plast för att få en bild över hur mycket plats som faktiskt förekommer i vår vardag. Numera är det hög skatt på bärkassar i affären, så för miljön och plånbokens skull så bör du köpa flergångskassar i tyg som du tar med när du ska göra inköp. Vissa flergångskassar är också hopvik-bara och är enkla att ha med sig i fickan eller väskan. Det finns små saker att göra, men varför inte göra dessa ändringar så bidrar man även i det lilla.