Om din katt ska må bra måste du ta hand om den på bästa möjliga sätt. Det gäller att tillgodose de grundläggande behoven men också det där lilla extra som får katten att vara nöjd med livet. Klicka dig vidare här för att se nödvändiga tillbehör för katter och annat som får den att trivas.

Innekatt eller utekatt?

Vad gäller de mest grundläggande behoven som tillgång till färskt vatten, foder, vaccinationer och en sovplats är de samma för både inne- och utekatter. En utekatt behöver vanligtvis ingen kattlåda och klösträd hittar den själv ute i naturen. Den får också röra på sig tillräckligt när den är ute och jagar medan en innekatt behöver mer stimulans för att trivas och må bra. Innekatten behöver också leka för att få sin dagliga motion och en kruka med kattgräs är bra för dess matsmältning.

Att tänka på som kattägare

Från och med januari 2023 kommer det att vara lag på att ha sin katt registrerad. Det gör då att det är lättare att koppla ihop ägaren med sin katt. Det finns ett stort antal hemlösa katter i Sverige. Du som funderar på att skaffa katt måste vara medveten om att katter kan leva upp till 20 år.